Menü

8 Ekim 2014 Çarşamba

Bir Bayram Daha Geldi Geçti




Ah ah! Nerede o eski bayramlar.
Böyle söyleyince kendimi 60-65 yaşlarında gözünde gözlük yanında torunları olan bir nine gibi hissettim.Ama öyle değil daha 30 yaşındayım ama her geçen bayram sonunda artık bunu söyler oldum

Sizin nasıl,nerede geçti bilmem ama benim çocukluğumun bir kısmı müstakil evde geçti( gecekondu aslında).
Bayramı iple çekerdik. Bizim için hem kurban bayramı hem ramazan bayramı şeker toplama yarışı demekti.

Annem mahalleye gelen arabacıdan üçümüze de aynı tarzda kıyafetler alırdı.Neden arabacı çünkü tek taksitli satış yapan oydu:).

Sonra bayram sabahını beklerdik.Erkenden kalkar kahvaltıyı alelacele eder sonra üst baş giyilip koşa koşa şeker toplama koşturmacasına katılırdık.Eskiden tanıdık tanımadık herkesin kapısını gönül rahatlığı ile çalar şeker isterdik.Hatta başka mahallere kadar gider şeker toplardık.Şimdi bu mümkün mü? Çocukları bina içerisinde bile tek bırakamıyoruz.

Mahallemizde bir sıradan şeker verenler,orta kalite şeker verenler bir de çikolata ve lokum veren durumu iyi olan komşular olurdu.İşte öyle bir komşumuzdu Binnaz teyze.Mahallede tek o verirdi çocuklara lokum.Büyük bir hevesle Binnaz teyzenin kapısını çalıp elini öperdik.Büyük bir iştahla da o lokumu yerdik.Şimdi aldığımız lokumların hiçbirinde o lezzeti o tadı alamıyorum.

Şeker toplama işi bitince de eve gelip sayardık kaç şeker topladım hangi marka neli şekerler var diye bakardık.Buydu bizim için mutluluk belki de o zamanlar.Şimdi çocukları hiç bir şekilde mutlu edemiyoruz.Artık bayramlaşmaya bile gitmek istemiyorlar.

İşte eskiden güzeldi bayramlar.Ben çocukken güzeldi.Şimdi bayramlar birçoğumuz için sadece tatil demek.Değerlerimizi sanırım fazla yitiriyoruz.Geleneklerimiz,ananelerimiz çok çalışmaktan mı hayat mücadelesinden mi nedir yok olmuş.

Ben eski mutlu bayramları seviyorum.Çocuklarıma da bunu aşılamaya çalışıyorum ama sadece benim yapmamla da olmuyor maalesef.Hep çocuk kalabilseymişiz değil mi.

Ah Ah! Nerede o eski bayramlar.
Sizinde çocukluğunuzdan bayramın unutulmazları var mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder