Menü

24 Mayıs 2016 Salı

Mangala Türk Zeka Ve Strateji Oyunu



Mangala ile Ali Eren'in satranç kursunda tanıştık.Satranç öğretmeni size mangala da öğreteyim demiş ve öyle başladık.


Aslında mangala zaten çok eski tarihlerden beri var olan bir oyunmuş.Hatta tarihçilere göre Hunlar Göktürkler zamanında bile varmış.Osmanlı döneminde savaş strateji oyunu olarak oynanırmış.Hatta bizim ülkemizde Muhteşem Yüzyılda Kanuni'nin veziri ile mangala oynaması ile ismini bir çok kişi öğrendi diyebiliriz.

Mangala dünyanın birçok ülkesinde oynanan bir oyun ama Türk mangalasını diğerlerinden ayıran bazı özellikler var.Bir çok ülkede mangala taşları tohum olarak ifade edilmekte taşlar dağıtılırken tohum dağıtma ile adlandırılmakta.Bu o ülkenin ziraatçi bir toplum olduğunu göstermekteymiş Bizde ise taşlar asker,hazine  olarak adlandırılan yer ise karargah olarak ifade edilerek bir savaş strateji oyunu olduğu kanısı doğurmakta.
Mangala oyunu iki kişi ile mangala tahtası ile karşılıklı 6'şar adet olmak üzere 12 kuyu ve her oyuncunun hazinelerini topladığı başlarda bulunan birer kuyu ile oynanıyor.Kuyulara başta taşlar konulur herkes kendi rakibinin 6 kuyusundan taşları toplayıp hazinesinde çoğaltmaya çalışır.Hazinesinde en çok taş biriktire oyunu kazanır.

Oğlum anlattı biraz ama ben çok sevmiyorum satranç yada bu tarz oyunları:).Babası ile güzel oynuyorlar.Hatta kardeşine de ufak ufak öğretmeye başladı.Eymen çok bilemesede az çok mantığını çözdü diyebilirim.


Özellikle çocuklar için çok güzel bir oyun.Hem stratejik düşünmeyi,Kurnazca hareket etmeyi,önceden yapılacak hamleleri hesaplamayı öğreten zeka geliştirici bir oyun.Ellerinde sabahtan akşama tablet ile internette oyun oynayıp beyin hücrelerini azaltacağına böyle oyunlar oynaması beni çok mutlu ediyor.

Ankara'da belediyenin ücretsiz kursları var hem satranç hemde mangala öğrenmek isteyen çocuklara yönelik.Biraz araştırın belki sizin ilçenizde de vardır.Hiç bulamazsanız internette nasıl oynandığına dair açıklamalar ve videolar var onlara da bakabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Ilk defa duydum ama çocuklar için olan bu oyunlar cook hoşuma gidiyor gelosimleri açısından çok faydalı diye düşünüyorum 😊

    YanıtlaSil