Menü

6 Mayıs 2015 Çarşamba

BEBEK BEZİ KULLANIM TÜYOLARI






Ailenizin göz bebeği, 9 aydır merakla aranıza katılmasını beklediğiniz bebeğiniz nihayet dünyaya geldi. Yaptığınız onca hazırlık, okunan onca kitaptan sonra artık bizzati olarak sınava girmeye hazırsınız.  Okuduklarınızın, bunu kesinlikle yapacağım yada bunu asla yapmayacağım çocuğuma diyerek planladığınız her şeyin uygulanma vaktidir vakit. Bugün size, bebek bakımının en önemli etabı olarak ideal bebek bezi kullanımı hakkında bilgi vermeye ve bu konuda size yeni bakış açıları kazandırmaya çalışacağız. Şuan itibariyle aklınızdan Prima , Molfix, Huggies veya bunların dışındaki yeni trend bir çok bebek bezi markasının adeta bir film şeridi gibi geçtiğini görüyor gibiyiz. Ancak hiçbir konuda olduğu gibi bu konuda da panik olmanıza gerek bulunmuyor. Süreci belli mantıklar üzerine kurduğunuzda bebeğinizin sağlıklı ve mutlu bir şekilde bu dönemi yaşadığını göreceksiniz.

Konuyu en temelde ele alalım. Öncelikle bebek bezini ne amaçla kullanıyorsunuz? Gülümsediğinizin farkındayız ancak adım adım ilerlediğimizde bu yazıyı okuyarak boşa zaman kaybetmediğinizi göreceksiniz. Tüm bebek ürünleri için geçerli olduğu üzere, bebek bezi kullanımının da   çok basit ve etkileyici bir amacı mevcut. Bebebekler doğdukları anda içgüdüleriyle yaşamaya başlarlar ve zaman içerisinde dış çevrenin etkisiyle ortama uygun hareket eder hale gelirler. Bu sürecin tamamı aslında onlar için dış dünyaya alışma ve eğitilme süreci olarak adlandırılır. Tuvalet eğitimi de bu eğitim süreçlerinden bir tanesidir. Bebeğiniz tam anlamıyla hem sıvı hem de kaka dışkısını farkederek  bunu erişken insanlar gibi yönetene kadar bebek bezi kullanıyor olacaksınız. Buarada yeri gelmişken şunu belirtelim. Bebeğinizin bu alışkanlığı 5 yaşına kadar kazanması beklenir. Bu dönemin öncesinde acele ve baskı ile ona bu alışkanlığı kazandırmaya çalışmıyor olmak çok önemlidir.

Bebek bezi  neden kullanılıyoru belirttikten sonra,  bebek bezi kullanımının bebek cildinde yarattığı en önemli sorun olan pişikten bahsetmesek olmaz. İnsan cildi kapalı bir ortamda, yeterince güneş ışığı ve hava alamıyor ise kurumaya başlar. Bu kuruma, cildin kapalı kaldığı süre arttıkça daha etkili olur. Yetişkin bireylere göre ciltleri çok daha hassas olan bebekleri düşündüğünüzde, belli bir süre bebek bezi ile kapalı olan ciltleri kurumaya başlar. Ciltteki bu kuruma hissi, bebeğin bez içine sıvı veya katı dışkı doldurması ve bunun sonrasında cildin, dolan dışkı ve bebek bezi arasında sıkışıp kalması pişik oluşumuna yol açar. Özellikle bebek bezinin yan bantları ile temas eden bel çukuru bölgesi ile bebeğinizin bacak arası bölgesi yoğun olarak pişik oluşumuna maruz kalan bölgelerdir.Pişik oluşumu ise bebeğinizi hem günlük aktiviteleri hem de uykusu sırasında inanılmaz şekilde huzursuz ve mutsuz eder. Bu nedenle seçeceğiniz bezin bebeğinizin cildinde minimum oranda pişik oluşumuna sebep olacak yapıda olması gerekir.

Bu nedenler ışığında şimdi genel bir yol haritası çizelim. Öncelikle bebeğinizin artan yaşı ile günlük bez kullanım adedi ters orantılı olarak değişmektedir. Yani bebeğiniz ay aldıkça, bir gün içinde daha az bebek bezi tüketir hale gelecektir. Dolayısıyla bebek bezi seçiminin en önemli ve en maliyet yaratan dönemi yeni doğan dönemidir. Bu nedenle yeni doğan bebeğiniz için eğer daha önce bizzat yaşadığınız olumlu bir tecrübe yok ise ( bir önceki olumlu tecrübeniz önceki çocuğunuzla ilgili olsa bile, her bez her bünyede aynı oranda iyi sonuç vermeyeceği için yeni bebeğinizde de farklı seçenekleri denemeniz yararlı olacaktır) sakın ola yüklü miktarda bebek bezi satın almayınız. İlk aylar bebeğiniz üzerinde farklı bir çok bezi denemeniz gereken aylardır.  Ve maalesef ki hayatın bir çok alanında olduğu gibi bebek bezi konusunda da tek bir tane doğru bulunmamaktadır. Başkalarının problem yaşadığı bezler sizin bebeğinizi mutlu edebilir. Bu nedenle kendi tecrübelerinizi öncelikli olarak değerlendirmelisiniz.

Sonrasında ise pişik oluşumunu minimize edebilmek adına, seçeceğiniz bezin dış ortamdan hava alabilen bir yapısı olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu özelliği taşımayan bezler genellikle, bebek bezi zaten sürekli olarak değiştirilmelidir iddiasını savunurlar. Bu önerme doğru olmakla birlikte anne babalar her olasılığı ve özelikle de en kötü senaryoyu düşünmek zorundadırlar. Bir sebepten dolayı bebeğinizin altını değiştiremediğiniz durumda, bebek bezinin de hava alma fonksiyonu sayesinde bebeğinizin cildini biraz daha ferah tuttuğunu bilmek içinizi rahatlatacaktır. Hava alma kısmının detayı ise, bebek bezinin iç bölgesinde zaman içerisinde oluşan kirli havanın, bezin dış yüzeyinde bulunan gözeneklerden dışarı atılarak, bez içerisine dış ortamdaki temiz havanın bez içine alınması sürecinden oluşmaktadır.

                Pişik oluşumunu engellemede etkin rolü olan bir diğer bebek bezi özelliği ise, sızdırmazlıktır. Bebeğinizin kullandığı bezin sıvı ve katı dışkıyı asla bezin dış bölgesine sızdırmıyor olması gerekmektedir. Modern bez üreticileri bu özelliği, sıvı sızdırmayan bariyerli yapı olarak tarif etmektedirler. Ancak ismi ne olursa olsun, işlevi her zaman isminin önünde gelmektedir. Bebek bezi özellikle bacak arası bölgelerinden dışkıyı sızdırmıyor olmalıdır. Bazı bezlerde sıvı sızdırmama özelliği, bebek bezinin iç yapısının katmanlardan oluştuğu,bebeğinizin bez içerisine tuvaletini yapmasından sonra, bu dışkının bezin iç katmanlarına alındığı, dolayısıyla hem bebek poposunun kuru kaldığı ve hem de bez içerisinde dışkı toplanmadığı için kesinlikle dışarıya sızma ihtimali olmadığı şeklinde belirtmektedirler.

                Bebek bezi seçiminin bir diğer önemli fonksiyonu ise beden uyumluluğudur. Piyasada satışa sunulan tüm tek kullanımlık bezler, bebeğinizin yaş aralığı ve kilo ölçülerine göre numaralandırılmıştır. Ancak bu numaralandırma size ancak genel bir fikir verebilir. Her bebeğin boyu, kilosu, bel –bacak arası mesafesi, o bölgenin kalın veya ince yapıda olması gibi onlarca farklı değişken, kullanmanız gereken ideal bez numarasını belirlemektedir. Ölçü bakımından en doğru bezi bulmanız için ise zamana ve bebeğinizin, bez bağladığınız sırada verdiği tepkileri doğru anlamaya ihtiyacınız bulunmaktadır. Bebeğiniz her bez bağlanmasından önce huzursuzluk çıkarıyor ise bu onun kullandığınız bezden mutlu olmadığının en büyük göstergesidir. Bu mutsuzluk bebek bezinin ona büyük veya küçük geliyor olmasından kaynaklanabilir. Bunu anlamak için ise her bez değişiminde bebeğinizin bez ile temas eden bölgelerinde kızarıklık olup olmadığını kontrol etmeniz size fayda sağlayacaktır. Özellikle bel bölgesindeki kızarıklıklar ve dışkı taşmaları bebeğinizin olması gerekenden daha küçük bir bez kullandığını size gösterir. Bir de bebek bezini bağladıktan sonra bebeğinize bir kıyafet giydirmeyerek kısa bir süre hareketlerini izlemeniz ve bebek bezi, bebeğiniz hareket etmeye başladıktan hemen sonra göbek altına iniyorsa kullandığınız bezi bir büyük boyu ile değiştirmeniz gerekmektedir. Tüm bu sürece hakim olabilmeniz için ise bu paragrafın başında belirttiğimiz şekilde biraz zamana ihtiyacınız bulunmaktadır.

Bebek bezi, bebeğinizin en hassas döneminde mutlak suretle kullanmak durumunda olduğunuz ürünlerin en başında gelmektedir. Doğru bebek bezi seçimi, bebeğinizin mutlu olmasını da doğrudan etkileyen önemli bir faktördür ve bebeke bezi seçerken alabileceğiniz en önemli tavsiye, bizzat bebeğinizin tepkileridir. Bebeğinizle birlikte mutlu günler geçirmeniz dileğiyle..



8 yorum:

  1. bu güzel bilgiler için teşekkürler umarım en kısa zamanda işime yarar

    YanıtlaSil
  2. biz hep bir numara büyük aldık ve çok rahat ettik, bilgi için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. takibindeyim, bana da beklerim
    http://meleginhediyeleri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. Bebe bezi çok hayat kurtaran bir ürün. Seçimi de ayrıca önemli. Annelere kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  5. çok güzel ve hassas bir konuya değinmişsiniz.. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Genç annelerin dikkatine diyorum. Ama ben de geçen hafta yeni doğan bebeğimizin bebek bezini değiştirmeyi başardım.Tabii ki kardeşimin çocuğu.İşi zor annelerin, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. doğduğu andan itibaren kullandığımız için dikkat etmek şart...
    keşke ağartıcılar vs olmasa bebek bezlerinde

    YanıtlaSil
  8. güzel bılgıler tesekkurler

    YanıtlaSil