Menü

23 Şubat 2016 Salı

Güncel Döviz Kurlarını Kolayca Takip Edin

Tüm dünyada kolay bir şekilde nakde çevrilebilmesi sebebiyle devletler milli rezervlerini altın olarak saklarlar. Devletlerin rezervlerini altın olarak muhafaza ettikleri için ekonomi piyasalarında yaşanan istenmeyen dalgalanmaların olması durumunda, merkez bankalarında bulunan altın rezervlerini anında dövize çevirebilirler. Yapılan bu hamle piyasadaki döviz arzını arttırır ve güncel döviz kurları hareketlenir. Dolayısıyla döviz ve altındaki arz talep ilişkisi birbirinden etkilenen yatırım araçları olurlar. 


Döviz piyasası siyasi gelişme ve etkenlerden en hızlı etkilenen piyasadır. İki ülke arasında herhangi bir gerginlik yaşanması, anlaşmanın bozulması gibi durumlarda döviz piyasasında bu duruma karşı sert tepkiler oluşmaktadır. Bu tepkiler birçok ülkenin para biriminin alım gücünü etkiler ve değişiklikler meydana getirir.
Siyasi gelişmelerin takip ve tahmin edilmesi ve döviz piyasasının yakından izlenmesi durumunda döviz yatırımı oldukça karlı olabilir ve yatırımcısının yüzünü güldürebilir. Ancak her zaman beklenilen tahminler ve etkenler belirleyici faktör olmayabilir, bazı stratejik davranışlar döviz ve para piyasalarındaki dalgalanmaları doğrudan etkiler. Bazen beklenen gelişmeler piyasalarda beklenen tepkiyi vermezken bazen de beklenenden fazla tepki verebilir.
Döviz fiyatlarındaki değişiklikler ve iniş çıkışlar insanları dövize yatırım yapmaya teşvik eden en önemli sebeptir. Döviz fiyatı arttığında ulusal para değer kazanırken, döviz düşüğünde ulusal para değer kaybeder; aradaki fark ise yatırım yapanların karını ve zararını belirler. Günümüzde teknoloji sayesinde oturduğumuz yerden güncel döviz kurlarını,kur eğilimlerini ve piyasa beklentilerini rahatlıkla takip edebilir, dalgalanmalar karşısında uygun pozisyonu alabiliyoruz.

2 yorum: