Menü

16 Aralık 2016 Cuma

Bu Tavuğu Yemeli mi Yoksa Yememeli mi?

Uzunca bir süredir tavuk hakkında her tülü polemik var gündemimizde.Aman sakın tavuk yemeyin hormon var.Efendim tavuklara ilaç veriyorlar o yüzden hemen büyüyor bizde alıp yiyince hasta oluyoruz.İşte kanseri bile tetikleyen hormonlu tavuklar yiyoruz vs.vs.
İşte tüm bu kafamızda olan ve oluşturulan sorulara yanıt bulmak için sevgili annekaz , Gülsen Doğan ve BESD-BİR organizasyonu ile Bolu Gazelle Hotels te harika bir haftasonu geçirip hemde tavuk firmalarından biri olan Beypiliç tesislerini gezdik.


BESD-BİR yönetim kurulu başkanı sayın Sait Koca Türkiye'deki tavuk yetiştiriciliği ve kesim hakkında detaylıca bilgi verip ayrıca tüm sorularımıza kendisine eşlik eden veterinerler ile cevap verdi.BESD-BİR Türkiye'deki üretimin %91 ini karşılamakta ve bünyesinde 28 üye barındırıyor.

Öncelikli ve en önemli soru 

Tavukta gerçekten hormon var mı?
Kesinlikle tavuklarda hormon yok. Antibiyotik kullanımına gelince her hayvan gibi tavuklarda da hastalıklar olabiliyor.Bu dönemde veterinerler eşliğinde tavuğa gerekli ilaçlar ama hormon içermeyen ilaçlar veriliyor ve bu hayvanlar kesilmeden en az 15-20 gün önce ilaç verimi engelleniyormuş.Son hafta tavuk iyice beslendikten ve numune örnekler alınıp temiz onayı çıktıktan sonra o tavuklar kesilerek tüketime sunuluyormuş.Hatta bu konu hakkında şüphesi olan varsa aldığı tavuğu test ettirip açıklasın dediler.Kısaca tavukta hormon kesinlikle yok. 

Peki tavuklar neden eskiye göre bu kadar çabuk büyüyüp kesilecek hale geliyor?

Bu tavuğun cinsi ile alakalı bir durum.Yıllardır yapılan genetik çalışmalar sonucu broyler cinsi tavuk ortaya çıkmış.Kesimlik tavuk ile yumurta için yetiştirilen tavuk farklıdır.Kesim için yetiştirilen tavuklar işte 45 gün içinde büyüyen ve kesime hazır olan tavuklar.Diyeceksiniz ki eskiden tavukların tadı daha iyiydi hatta köy tavukları daha geç neden pişiyor?. Kesimlik için yetiştirilen tavuklar daha kısa sürede yetişip kesildiği için daha az yağlıdır.Köy tavukları özellikle yumurtalarından yararlanılmak için daha geç kesildiği için daha yaşlı ve yağlanmış tavuklardır ve eti daha sertleştiği için pişme süresi de daha geç olur.


Tavuklar gerçekten islami kurallara ve hijyene önem verilerek kesiliyor mu?

Bunun içinde tüm blogger arkadaşlar ile Besd-Bir bünyesinde olan Beypiliç tesislerini gezdik.Bir kere gerçekten hijyen konusunda çok iyi bir izlenim bıraktılar .İçeriye özel kıyafetler ile giriyorsunuz ve tüm alyans yüzük kolye gibi içeride düşebilecek herşeyi çıkarttırıyorlar.Tüm kesim parçalanma aşamalarını gezdik.Tavuklar öncelikle islami kurallara göre kesiliyor ve tüylerinden arındırılıyor.Tüyleri temizleme işinde her firma kendine uygun olan yolu seçiyor.Biz tavuklar kesildikten sonra kaynar suya sokularak tüylerin yumuşaması sonucu temizlendiğini gördük.Bazı firmalar kuru yolum dediğimiz yöntem ile yapıyor bu işi. Yani buhar ile tüyler yumuşatılıp temizleniyor.Daha sonra tavuklar hazırlanan bantlarda hava ile soğutma yöntemi ile  soğutulduktan sonra kontrolleri  yapılarak kesim aşamalarına göre bantlarına gönderiliyor.
besd bir tavuk gezisi

Peki salam ve sosis gibi ürünlerde tavuğun artık kısımları kullanılıyor mu?

Efendim  önceden bu yapılıyormuş ama uzun yıllardır getirilen yasa ile bu kesinlikle yasaklanmış.Türkiye'de TSE onayı ile üretilen salam ve sosislerde tavuk göğüs eti ve derisi var.Tavuğun boyun kalan artık kısımları başta Rusya olmak üzere dış ülkelere ihraç ediliyor.Tavuk ayakları da Çin gibi uzak doğu ülkelerine gönderiliyor.
Türkiye'de kişi başı yıllık et tüketimi 35 kg.Normalde bu miktarın 55 kg olması gerekiyormuş.2,4 milyar insanın geçim kaynağı beyaz et sektöründen. Maalesef beyaz et üzerine oynanan oyunlar ve oluşturulan yanlış intiba beyaz et sektörünü kötü etkiliyor.

Beyaz et en büyük ve ucuz protein kaynağı iken neden mahrum bırakılıyoruz anlamış değilim.Güvenle kontrollerden geçirilmiş ve sağlık bakanlığı onaylı bilindik paketli tavukları güvenle yiyebiliriz .Biz buna canı gönülden inandık.Merak edenler Besd-Bir sitesini ziyaret edip araştırabilir.

Tüm bu tavuk araştırmalarının  yanında Bolu'nun eşsiz güzelliklerinden bir olan Gölcük Doğal Tabiat Parkı'nı da gezdik.



Resmen kartpostal gibi değil mi




Bu kadar güzel kış manzarası görmemiştim.Bayıldım.Manzara doğa kar harikaydı.Çccuklar tabi karı erken görünce çok sevindiler.Bol bol kartopu oynadılar.

Beyaz et hakkında bu kadar yararlı ve doğru bilgiler edinmemize ve ayrıca çok güzel bir hafta sonu geçirmemize vesile oldukları için Annekaz ve Gülsen Doğan ile BESD-BİR e çok teşekkür ediyorum.Harika bir organizasyondu.Emeklerinize sağlık





2 yorum:

  1. Bilgilendirmen için çok teşekkürler belli ki çok keyifli bir etkinlik olmuş

    YanıtlaSil
  2. tavuk hakkında doğru bilgileri bilim adamlarından ayrıcalık

    YanıtlaSil