Menü

28 Nisan 2017 Cuma

Cilt Kızarıklığı Nasıl Giderilir?


Farklı şekillerde meydanagelen kızarıklık, dermatolojik sorun olarak değerlendirilebilecek durumdur. Cildi oluşturan hücreler veya buna bağlı tabaka, içsel ve dışsal etkenlere bağlı olarak kızarıklık sorunuyla karşılaşabilir.  Her ne kadar küçük bir problem gibi görünse de aslında kızarıklığın altında yatan nedenler çok farklı olabilir. Örneğin karaciğer hastalıklarının ileri seviyede olması nedeniyle de bu durum oluşabilir. Sorunun boyutları ve kaynakları konusunda ayrıntılara önem vermek gerekmektedir.

Cildin Kızarma Nedenleri
İçsel bir hastalığınız olmadığı varsayılırsa, ciltte oluşan kızarıklık, şu nedenlerden dolayı oluşabilir:
·         Uzun süre soğuk havaya maruz kalmak
·         Alkol tüketimi
·         Mayalı gıdaların aşırı alınması
·         Rüzgarın yüze çarpması, ısı farkı olmaksızın
·         Karda uzun süre kalmak, ışık yansıması
·         Duygusal nedenler, utangaç olma vs.
·         Aşırı sıcak yiyecek ve içecekler tüketmek gibi sıralanabilir.

Kızarıklık ve Alerji İlişkisi
Dermatolojik nedenlere odaklanmak gerekirse, kızarıklık ve alerji arasında dolaylı yoldan da olsa bağlantı olduğu gözlenebilir. Kızarıklık, aslında cildin bir duruma ya da koşula tepki verme şeklidir. Kendi dengesini sağlamak için bu tepkiye ihtiyaç duyar. Ancak kızarıklığın oluştuğu aşamada direnç zayıflığından da bahsedilebilir. Cildin savunma sistemlerinin odak noktası farklı bir yöne doğru kaymıştır. Bu durum olası yeni sorunlar için de zemin yaratabilir. Söz gelimi alerji de bu zeminleri çok sever ve oluşmaya başlar. Kızarıklık yerini kaşıntıya bırakır, sonraki aşamada da alerji oluşturan faktörler hızla yayılır.Alerji durumlarında cilde temas etmekten olabildiğince kaçınmak ve yanlış hiçbir uygulama yapmamak gerekir.Alerji, çok hızlı yayılabilen ve temas ettikçe sorun potansiyeli yükselen bir durumdur.
Direnç Artırmanın Cilt Kızarıklığı Bakımından Önemi
Cilt direnci ya da bariyeri, sorunlarla mücadele için kritik öneme sahiptir. Direncin düşmesi demek, potansiyel bütün sorunlara karşı mücadelenin de zayıflaması anlamına gelmektedir. Kızarıklık sorunlarının da içinde olduğu bu potansiyel durumlar için güçlü bir direnç kazanmaya ayrıca önem vermek gerekir. Bu noktada cildin direncini nasıl artırmak gerektiğinden de bahsetmekte yarar var:
1.       Günlük düzenli temizliğin yapılması, tonik gibi malzemelerden yardım alınması
2.       Nem dengesinin ihmal edilmemesi, cildin kuru bırakılmaması
3.      Düzenli su tüketimi, günlük 2 litre civarı
4.      Beslenme konusunda seçici davranmak, paket ürünlerden kaçınmaya çalışmak
5.      Stres seviyesini azaltmak, ruhsal açıdan rahatlamak ve gerilim yaratan durumların önüne geçmek
6.      Olası bir cilt probleminde sorun olan bölüme kesinlikle temas etmemek
7.      Cilt gözeneklerinin en fazla açık olduğu banyo sonrasında bakım kremlerinden yararlanmak
8.      Bitkisel yağlardan çok sık olmamak şartıyla yardım almak

Makyaj Malzemeleri ve Cilt Kızarıklığı
Cildin kızarmasına neden olan önemli bir diğer etken makyaj malzemelerinin yanlış kullanımıdır. Kozmetik ürünlerin uzun süre ciltte kalması gözeneklerin tıkanmasına neden olur. Bu tıkanma önemli bir detaydır, çünkü cilt hücrelerinin nefes alması için gereken zemini yok eder. Nefes alamayan cilt, bir süre sonra kendini yenilemekte zorlanır. Hücrelerin iyileşmemesi, sonraki sorunlar için de zemin yaratır. Deriyi oluşturan gözeneklerde biriken makyaj malzemeleri de hücresel boyutta hasar yaratacaktır. Yani makyaj malzemelerinizi uzun süre silmediğinizde cildinizi de hasta hale getirirsiniz.Direnci düşen cilt yapısı kolay tahriş olur, bu da kızarıklığa nedenidir.

Güneş Kaynaklı Kızarıklıklar

Ciltteki kırmızı görüntünün önemli bir diğer nedeni güneşışınlarıdır. Işınlar normal şartlarda zararsız gibi görünse de UVA- UVB ışınları nedeniyle uzun vadede kanser nedeni olabilir. Bu durum karbondioksit seviyesiyle ilgilidir ve sera etkisi ile açıklanabilir. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalan ciltte de kızarıklık görünür ve hem genel cilt sağlığı hem de kızarıklık seviyesinin azalması için koruyucu kremlerden yararlanmak gerekir. Önlem alınmadan uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak ileri derece yanıkların da başlangıcı olabilecektir.

Kızarmayı Engellemek İçin Ne Yapılmalıdır?
Cilt kızarıklıklarının engellenmesi için aslında soruna neden olan tüm durumlardan kurtulma düşüncesi temel alınabilir. Yani sorunlardan yola çıkarak aslında neler yapılmaması gerektiğini de bulabilirsiniz.
1.       Güneşte uzun süre kalmamak, koruyucu ürünlerden faydalanmak
2.       Beslenmeye dikkat etmek
3.      Alkol alımını kısıtlamak
4.      Vücudun ısısını sabit tutmaya çalışmak, hızlı sıcaklık değişimlerinden kaçınmak
5.      Alerji benzeri durumlarda sorunlu bölgelere dokunmamak
6.      Kaşıntı- tahriş gibi dermatolojik sıkıntılarda sorunlu bölgeyi yatıştırmak
7.      Kılcal damar benzeri durumlarda cerrahi yardıma başvurmak, gelişigüzel kozmetiklerden kaçınmak
8.      Basit önlemlerle geçmeyen ve uzun süreli kızarıklıkların görüldüğü durumlarda iç hastalıkları uzmanından yardım almak.
9.      Ruhsal durumlara bağlı görülen yüz kızarıklığı durumlarında sorunun kaynağına odaklanmak, gerekirse psikolojik tedavi almak.
10.   Doğal maskelerden yararlanmak.
11.    Haftada bir kere cildi yatıştıran bitkisel yağlardan yararlanmak.

Kozmetik Ürün Seçimi İçin Öneriler
Kozmetik ürün seçimlerinizde sadece BiodermaSensibio Ar gibi ürünleri için değil genel olarak bir fayda olması bakımından detaylara dikkat etmek gerekir. Kendi cilt tipinizi bilmek, hassasiyetlerinizin farkında olmak, her kozmetik ürünü satın almamak, içerik detaylarına baktıktan sonra paraben gibi zararlı ürünlerin de olmamasına özen göstermek şeklinde sıralama gerçekleştirilebilir. Ayrıca tek başına bir üründen emin olamıyorsanız da firmanın diğer ürünlerdeki genel yorumlarına ve satış potansiyeline bakabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder