Menü

16 Ağustos 2016 Salı

AHŞAP KAPI BOYAMA İLE KAPILARIMI NASIL BOYADIM

Herkese kocaman merhabalar.

Bugün size uzun süredir planladığım ama vakit bulupta yapamadığım dıy projemden bahsedeceğim.
Evimizin kapıları maalesef çok koyu kahverengiydi.Malum iç panel kapılar da çok uygun fiyatlı değil.Değişmeye kalksam bir hayli tutacaktı.Ne yapabilirim derken komşum boyacıya boyattığını söyledi.Görünce çok beğendim ve ben kendim neden yapamayayım dedim.

Hemen boya ve nasıl boyayabileceğimiz araştırmasına giriştik.Epey bir nalbur ve yapı marketi gezip fikir aldıktan sonra işe koyulduk.


Önce boya ve rulo fırçaları aldık.Boya polisan x1 panel ahşap kapı boyası olarak geçiyor.Boyanmaya hazır bir halde alıyorsunuz.Yani içine su yada tiner karışmıyor.3,5lt lik fiyatı 42,5 tl.Ben inci beyazı aldım.Saf beyaz evde çok çiğ duracağını düşündüm.Bu biraz kırık beyaz gibi.

İlk başta kapıları ince zımpara ile hafif zımparaladık.Üstteki vernikli kısmın hafif kalkması gerekiyormuş ki yeni boya daha rahat tutsun.Daha sonra kapının duvara gelen kısımlarını ve menteşe yerlerini kağıt bant ile kapattık.Kapı kollarını söktük.
Zımaparalama

İlk katı rulo ve küçük yerleri kestirme fırça ile boyadık.Çok kalın bir boya sürmedik. İlk katı astar boya gibi oldu yani.

 
İlk astar kat boya

Tüm kapıların ilk astar katlarını boyadık.İkinci katı boyayana kadar zaten arada epey bir süre geçti.Yani boya aralıkları en az 3 saat sürdü diyebilirim.

Daha sonra ikinci kat boyaya geçtik.Düz yerleri rulo fırça ile çok kolay boyanıyor.Kapının girinti yerleri de küçük kestirme fırça ile daha rahat boyanıyor.İkinci katıda tüm kapılarda yaptıktan sonra son kat çok çabuk bitiyor.

Sonuncu kat alt kat beyaz olduğu için daha rahat boyandı.Çünkü kapanacak koyu renk kalmadı.Son katı hızlı bir şekilde boyadıktan sonra kurumasını bekledik.

Kapı kollarını ertesi güne kadar takmadı eşim.İyice kurumadan da sakın kapıları kapatmayın.Çünkü yaş boya kapanınca sürtünmeden soyulma yapıyor.

Biz tüm bu işlemleri geçtiğimiz pazar günü sabah 10:30 gibi başlayıp akşam saat 21:00 gibi iki kişi olarak bitirdik.Tabi arada yemek çay molası verdik:).Evimde 7 tane ahşap kapı var.3,5 lit lik boya maalesef yetmedi tabi.Biz 1 lt lik bir kutu daha aldık.O tamı tamına yetti diyebiliriz.Hem ekonomik oldu hemde eve inanılmaz bir ferah hava kattı.Giriş resmen aydınlık oldu.Hatta sabah kalktığımda sanki başka bir evmiş hissi uyandırdı bende desem yalan olmaz.

Toplamda 75-80 tl gibi fir fiyata hem kapılarımın rengini hemde evimin havasını değiştirmiş olduk.Sakın ben yapamam demeyin.İnın yorucu ama yapılmayacak bir iş değil.Siz yeter ki kolları sıvayıp işe başlayın.


İşte mutfak kapımın önceki ve sonraki hali.


Buda koridor.

Gören herkes çok beğendi.Niyetli olan varsa hiç durmasın hemen işe başlasın.

Şimdiden kolay gelsin.

3 yorum:

  1. valla harika olmuş tatlım ellerine sağlık canım benim bayıldım marifetli insanın hali başka oluyor:)

    YanıtlaSil
  2. Firinlanmamis kapi biyanmaz dediler .sizce?

    YanıtlaSil
  3. Firinlanmamis kapi biyanmaz dediler .sizce?

    YanıtlaSil